Lamsbout met mosterd

Ingrediënten


 • Lamsbout
 • Camp's zuivere mosterd
 • 5-10 tenen look
 • (Rozemarijn)

Bereiding


 1. Pel de look en snij de teentjes in 3 of 4 lange stukken
 2. Maak met een scherp mes diepe gaatjes in de lamsbout en vul deze met de gesneden teentjes look
 3. Smeer het geheel volledig in met Camp's zuivere mosterd en laat het min 2u marineren in de frigo (hoe langer hoe beter)
 4. Plaats de gemarineerde lamsbout in de oven, een kamado (bv Green Egg), smoker, Dutch oven of een andere indirecte warmte tussen de 160°-180°. De lamsbout is klaar bij een kerntemperatuur van 60°-65°, of na 1u per kg vlees (bout van 2kg zou dus ongeveer 2u op moeten liggen)
  • smoke tip: een lamsbout gaat heel goed samen met de gerookte aroma's van rozemarijn. 
  • Saus tip: als je tijdens het verwarmingsproces het vet en de mosterd kan opvangen, heb je een heerlijke saus om bij jouw gerecht te serveren
 5. Smakelijk!

Je hoeft niet te vrezen dat jouw vlees te pikant zou worden of een te sterke mosterdsmaak zal hebben. De mosterd omheen het vlees zorgt ervoor dat het vlees vooral lekker sappig blijft. Bovendien verdwijnt de pikantheid van mosterd bij het verwarmen. Daarentegen komen de diepere smaken van de mosterd subtiel naar boven tijdens het proces zonder dat deze gaan overheersen.

Het roken of "smoken" van het vlees kan extra smaken toevoegen. Zo passen mediterrane kruiden als rozemarijn heel goed bij lam. Maar ga gerust verder en experimenteer welke houtsoorten of andere kruiden heerlijk samengaan met de lamsbout. De zuivere mosterd zorgt ervoor dat de smaken heerlijk tot in de lamsbout kunnen doordringen.

Maak de insneden voor de look diep genoeg. Zo kan je tot diep in de kern van het vlees een doordringen. Bovendien zorgt het er ook voor dat de rook dieper in het vlees kan doordringen.